Nordlys /aurora

Det engelske ord for "nordlys" er aurora!

"Aurora forecast" kan (og igen advarer jeg om at jeg nu indsætter et link) findes på www.vedur.is -- vælg "English" øverst -- vælg "Weather" i den øverste menu -- og vælg "Aurora forecasts" i menuen til venstre. Fremkomsten af nordlys vises i menuen til højre, med et tal fra 0-9, som beskriver hvor aktivt og kraftigt nordlyset er; men nordlys med en aktivitet på 3 kan dog stadig være værd at jagte! Hvor tydeligt nordlyset er afhænger dog af skydækket; det kan ses på kortet, hvor de grønne farver afgør hvor tykt skylag der er; mørke grøn = tykke skyer, lysegrøn = let skylag, hvid = skyfrit.

Kamera indstillinger:
Vi var begge afsted med vores Nikon D3100, og havde følgende indstillinger:
Shuttertime/lukketid (S): 6"
Aperture/lysindfanget (A): F3,8 - F4,5
Whitebalance/hvidbalance (WD): white fluorescent, 3
ISO: 100 (prøv dig lidt frem med denne, da det afhænger rigtig meget af situationen)
Og husk manuel fokus; en idé er at sætte kameraet på "auto fokus", find et fokuspunkt og indstil den igen på manuel. Iben erfarede, at det dog var muligt at fange Harpa med automatisk fokus, jeg prøvede kun med manuel.

Forklaring:
Shuttertime afgør, hvor lang tid kameraet er "om at tage billedet".
- Hvis du tager billeder af et motiv, der bevæger sig meget, skal lukketiden være lav/hurtig; eksempelvis et vandfald. Tager du derimod billeder af nordlyset, med langsomme bevægelser, så skal lukketiden være lang, så de lange bevægelser kommer med. På billederne under, kan det ses hvordan bilernes lygter bliver lange. Samtidig er alle lysene tydelige på bygning, fordi de skifter; derfor er det muligt at få alle farverne med! Med lang lukketid er det derfor vigtigt, at kameraet holdes helt stille, for at undgå rystelser. En god idé er at anskaffe sig et stativ, eller et fast underlag. Mine billeder er taget med en bænk som underlag.
Aperture afgør, hvor meget af det naturlige lys omkring motivet, der skal "medregnes" i billedet.
- Hvis du tager billeder i dagslys skal aperture-indstillingen være høj/normal, da den derved indfanger meget lys omkring. Det er eksempelvis ved bevægelser (lav lukkertid). Hvis du derimod tager billeder af nordlys, er det en god idé med en lav aperture (F3,8 eller F4,5) for at kun at indfange det lys, der fokuseres imod.
Hvidbalancen afgør, hvor "hårdt" eller blødt lyset i billedet skal være.
ISO'en afgør, hvor meget kunstigt lys, der skal tilføjet.

Billederne herunder er taget af Camilla og jeg. Vi er stadig ved at øve os! ;-)







Ingen kommentarer:

Send en kommentar